Причини и решения за изтичане на масло от маслоотделяне на бутален въздушен компресор

 

Изтичането на масло е тясно свързано със следните фактори: проблеми с качеството на маслото, проблеми със системата на въздушния компресор, неправилно оборудване за сепариране на масло, недостатъци в планирането на системата за сепариране на нефт и газ и т.н. По време на действителната обработка установихме, че повечето от оплакванията не са причинени от качеството на маслото.И така, в допълнение към проблема с качеството на маслото, какви други причини ще доведат до изтичане на масло?На практика стигнахме до заключението, че следните условия също ще доведат до изтичане на масло:

1. Повреда на клапана за минимално налягане

Ако има точка на теч в уплътнението на клапана за минимално налягане или клапанът за минимално налягане е отворен предварително (поради планираното налягане на отваряне на всеки производител, общият диапазон е 3,5 ~ 5,5 kg/cm2), времето за налягане за установяването на резервоара за нефт и газ в началния етап на работа на машината ще се увеличи.В момента концентрацията на газьол мъгла при ниско налягане е висока, скоростта на потока през маслената фракция е бърза, натоварването на маслената фракция се увеличава и ефектът на разделяне намалява, което води до висок разход на гориво.

Решение: поправете клапана за минимално налягане и го сменете, ако е необходимо.

2. Използва се неквалифицирано двигателно масло

Понастоящем обикновените винтови въздушни компресори имат висока температурна защита, а температурата на изключване обикновено е около 110 ~ 120 ℃.Някои машини обаче използват неквалифицирано двигателно масло, което ще показва различни степени на разход на масло, когато температурата на отработените газове е висока (въз основа на това, колкото по-висока е температурата, толкова по-голям е разходът на масло), Причината е, че при висока температура, след първично разделяне на нефтения и газовия варел, някои капчици масло могат да имат същия порядък като молекулите на газовата фаза, а диаметърът на молекулата е ≤ 0,01 μm.Маслото е трудно за улавяне и отделяне, което води до висок разход на гориво.

Решение: открийте причината за висока температура, решете проблема, намалете температурата и изберете висококачествено двигателно масло, доколкото е възможно.

3. Планирането на резервоара за разделяне на нефт и газ не е стандартизирано

някоибутален въздушен компресорпроизводители, когато планират резервоара за разделяне на нефт и газ, планирането на първичната система за разделяне е неразумно и основната функция за разделяне не е идеална, което води до висока концентрация на маслена мъгла преди сепарирането на маслото, тежко натоварване с масло и липса на способност за обработка, което води до висока консумация на масло.

Решение: производителят трябва да подобри планирането и да подобри ролята на първичното разделяне.

4. Прекалено гориво

Когато обемът на зареждане надвиши нормалното ниво на маслото, част от маслото се отделя с въздушния поток, което води до прекомерен разход на гориво.

Решение: след изключване отворете масления клапан и източете маслото до нормалното ниво на маслото, след като налягането на въздуха в резервоара за масло и газ се изтощи до нула.

5. Възвратният възвратен клапан е повреден

Ако възвратният клапан за връщане на маслото е повреден (от еднопосочен към двупосочен), вътрешното налягане на барабана за изливане на маслото ще излее голямо количество масло обратно в барабана за изливане на маслото през тръбата за връщане на маслото след изключване.Маслото вътре в барабана за изливане на масло няма да бъде засмукано обратно към главата на машината навреме по време на следващата работа на машината, което води до изтичане на част от маслото от въздушния компресор с отделения въздух (това състояние е често срещано при машини без маслен кръг спирателен клапан и възвратен клапан за изпускане на главата).

Решение: проверете възвратния клапан след отстраняване.Ако има разни неща, просто ги подредете.Ако възвратният клапан е повреден, сменете го с нов.

6. Неправилно оборудване за връщане на маслото

При подмяна, почистване и ремонт на въздушния компресор, тръбата за връщане на маслото не се вкарва в дъното на масления сепаратор (Справка: по-добре е да е на 1 ~ 2 мм от центъра на дъгата в долната част на масления сепаратор), така че отделеното масло не може да се върне в главата навреме, а натрупаното масло ще изтече с въздуха под налягане.

Решение: спрете машината и регулирайте връщащата тръба на маслото до разумна височина, след като облекчаването на налягането се нулира (тръбата за връщане на маслото е на 1 ~ 2 мм от дъното на масления сепаратор, а наклонената тръба за връщане на маслото може да бъде поставена в долната част на масления сепаратор).

7. Голям разход на газ, претоварване и използване при ниско налягане (или съвпадението между капацитета за обработка на маслото, избран преди машината да напусне фабриката, и изпускателния капацитет на машината е твърде стегнат)

Използване на натоварване с ниско налягане означава, че когато потребителят използвабутален въздушен компресор, налягането на отработените газове не достига допълнителното работно налягане на самия въздушен компресор, но по принцип може да отговори на изискванията за консумация на газ на някои корпоративни потребители.Например, корпоративните потребители са увеличили оборудването за потребление на газ, така че обемът на отработените газове на въздушния компресор не може да достигне баланса с консумацията на газ на потребителя.Предполага се, че допълнителното изпускателно налягане на въздушния компресор е 8kg/cm2, но не е практично Когато се използва, налягането е само 5kg/cm2 или дори по-ниско.По този начин въздушният компресор работи дълго време под натоварване и не може да достигне допълнителната стойност на налягането на машината, което води до повишен разход на масло.Причината е, че при постоянен обем на отработените газове скоростта на потока на нефтено-газова смес през маслото се ускорява и концентрацията на маслена мъгла е твърде висока, което влошава натоварването на маслото, което води до висок разход на масло.

Решение: свържете се с производителя и сменете продукт за отделяне на маслото, който може да съответства на ниското налягане.

8. Линията за връщане на маслото е блокирана

Когато тръбопроводът за връщане на маслото (включително възвратния клапан на тръбата за връщане на маслото и екрана на филтъра за връщане на масло) е блокиран от чужди тела, маслото, кондензирано в долната част на масления сепаратор след отделяне, не може да се върне в главата на машината и кондензираното маслените капчици се издухват от въздушния поток и се отвеждат с отделения въздух.Тези чужди вещества обикновено са причинени от твърди примеси, попадащи от оборудването.

Решение: спрете машината, отстранете всички тръбни фитинги на тръбата за връщане на маслото, след като налягането на масления барабан се изтощи до нула, и издухайте блокираните чужди тела.Когато масленият сепаратор е вграден в оборудването, обърнете внимание да почистите капака на масления и газовия барабан и обърнете внимание дали има твърди частици в долната част на ядрото на масления сепаратор.

piston air compressor-1
piston air compressor-2

Час на публикация: 16 ноември 2021 г